TODO-mässa 2015 i Malmö

TODO-mässan i Hyllie, Malmö välkomnade dig som ska söka till gymnasiet samt dina föräldrar. Där kunde du under tre dagar i början av noveber 2015 få information av arbetsgivare, skolor, branschorganisationer, med flera. Bilproffs.se gav information om motorbranschens yrken.

Bilproffs.se gav information i en monter om motorbranschens sex fordonstekniska yrken: personbilsmekaniker, bilskadereparatör, fordonslackerare, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker och reservdelsspecialist. I montern fanns det också möjlighet att ställa frågor till yrkesrepresentanter.

ToDo-mässan besöktes av både högstadieelever och vuxna arbetssökande.

Mässa med många besökare

Under ToDo-mässan 2015 kom knappt 13 000 besökare, dvs högstadieelever, vuxna arbetssökande och andra som var intresserade av en yrkesutbildning.

Varje dag kom det mellan 2-4 elever från Agnesfrids Gymnasium för att se till att hålla våra mekaniker-tävlingar igång, samt ge information om yrkena. Även Mohammed från Volvo Truck Center var med och informerade om jobbet som tekniker och vilka möjligheter man har i branschen.

Mässan var uppdelad i en Gymnasiemässa, där gymnasieskolorna visade upp sig, samt en Jobb och utbildningsmässa, där branscher och företag visade upp sig. Vi, dvs. Bilproffs.se, fanns tillsammans med TYA i gränslandet mellan mässorna, där alla passerade. I närheten fanns också ”Bli Bussförare”.

Volvo-motor-1500

I Bilproffs.ses monter fanns, förutom informationsmaterial, även en stor lastbilsmotor, som betjänades av Mohammad från Volvo Truck Center i Malmö. På två parallella bord ledde elever från åk 3 på Agnesfridsgymnasiet vår mekanikertävling/test, där det bl a gällde att på tid skruva på rätt muttrar på tolv skruvar med olika gängor. Två andra tester är att också på tid byta fyra tändstift i ett topplock från en bilmotor samt gissa kulörer på en stötfångare. För att visa lackeraryrket har Glasurite skickat en fordonslackerares kompletta utrustning, som en docka är uppklätt i.

Fordonslackkladd-docka-1500

I år är besökarna än mer intresserade av våra yrken och prova-på-aktiviteter än tidigare, både högstadieelever och vuxna. I montern har vi också informerat de yrkeslärare, SYV:are och rektorer som besökt oss.

Tävlingen på TODO-mässan

Halsnyckelsats-Kamasa-ToolsDu kunde vinna en verktygssats från Kamasa-Tools genom att delta i vår mekanikertävling. Du skulle på snabbast möjliga tid göra följande fyra moment rätt:

Goergen

Görgen får Kamasa Tools verktygssats av en elev från Agnedsfridsgymnasiet.

 

 

  • Passa in skruv och mutter
  • Ta isär och sätta ihop en topp
  • Mäta motstånd
  • Göra en kulörtest

De som vann en verktygssats var Görgen på 1 min 24 sekunder och Naa på 43 sekunder.

Information till skolrepresentanter

Lärare, skolledare eller studie- och yrkesvägledare var också välkomna att ställa frågor. Bland annat var MAFs regionchef Tommy Nilsson på plats för att till exempel informera om samarbete skola-företag, och Benny Wallin, regional projektledare för MAF/MRF. Benny informerade och svarade på frågor om projektet Skola – Motorbransch.

 

Mer om TODO-mässan