Den 26-28 september äger Yrkes-EM, EuroSkills, i Budapest, rum. Det är en tuff konkonkurrens vid tävlandet, så det har varit mycket förberedelser för motorbranschens unga proffs. Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) har följt och stöttat de tävlande från starten.

På onsdag är det dags för motorbranschens unga proffs, Alexander Olofsson, Mathias Röstberg och Ante Olofsson i grenarna personbilsteknik, maskinteknik och lastbilsteknik att visa vad de kan efter den hårdträning de haft.

Datum att lägga på minnet gällande Yrkes-EM är:

Invigning: 25/9
Tävling: 26-28/9
Avslutningsceremoni: 29/9

Tävlingsdag 3: 28 september 2018

De sista momenten har gått bra för alla tre killarna, så ni kan se deras miner i närbild att det både varit glädje och koncentration.

Så här glada är Ante, Mathias och Alexander för att de har gått i mål sista tävlingsdagen!

Först ska de pusta ut lite innan den eviga väntan tar vid, men imorgon kväll vet vi resultatet av deras slit!

En sak vet vi dock redan och det är att alla tre är vinnare som valt motorbranschen där det finns massor av spännande arbete!

Tack för era fina insatser under tävlingsdagarna! 


Tävlingsdag 2: 27 september 2018

Anton Olofsson – lastbilsteknik

Ante Olofsson – Lastbilsteknik

Andra tävlingsdagen är nu avslutad och sist ut var Ante, som tävlar i lastbilsteknik så vi säger heja, heja in i kaklet till honom! Ante har tagit sig an områdena hjulmätning och motorarbete.

–      Jag tycker att det känns bra, uppgiften på eftermiddagen/kvällen var motormekanisk. Några saker hade jag skulle velat göra annorlunda men på det stora hela är jag nöjd med dag nr två, säger Ante.

Alexander Olofsson – Personbilsteknik

Alexander Olofsson – personbilsteknik

Alexander har mekat motor hela eftermiddagen och hade det motigt i början men avslutade på topp!

–     Jag fick en jobbig start men räddade upp det när jag väl kom igång, så jag är rätt nöjd, säger Alexander om dag två.

Mathias Röstberg – Maskinteknik

Mathias Röstberg – Maskinteknik

Mathias har haft en dag fylld med AC och motorarbete och efter en utmanande förmiddag så gick eftermiddagen betydligt bättre.

–     Jag är inte helt nöjd med dagen men det kändes bättre på eftermiddagens uppgifter än på förmiddagen, säger Mathias om dag två.

Alla batterier ska nu laddas inför sista tävlingsdagen och vi önskar killarna LYCKA TILL!!


Tävlingsdag 1: 26 september 2018

Foto: WorldSkills Sweden

Ante Olofsson – Lastbilsteknik

Dagen startade med diagnossystem, vilket var tufft, men avslutningen av dagen kändes bra då Ante och systemet dansade i takt.

Dagens moment chassi el och motorstyrning var en utmaning, men det var bara att kämpa på.

Foto: WorldSkills Sweden

Alexander Olofsson – Personbilsteknik

Framvagn, bromsar och chassi el stod på dagens meny över tävlingsmoment. Här fanns flera, lite större, utmaningar att ta sig igenom, så det blev en första tävlingsdag som innehöll lite gott och blandat.

Alexander ser framemot dagens övning som handlar om motorarbete, vilket han gillar.

Foto: WorldSkills Sweden

Mathias Röstberg – Maskinteknik

Tävlingsdag 1 innehöll svåra uppgifter inom hydraulik och transmission – det är nya typer av maskiner som Mathias inte har arbetat med tidigare men modet fanns ändå där.

Han var nöjd med första dagen men det fanns både med- och motgång inom respektive gren.

Kontaktperson EuroSkills

Johanna Linder, projektledare EuroSkills 2018, 0730-44 71 45


EuroSkills 2016

Andreas Sjöberg, lastbilstekniker på Wist, Last & Buss i Örnsköldsvik tog hem silver och Jonathan Rydberg, personbilstekniker på Bilia i Nacka, femteplatsen i den stora europeiska yrkestävlingen, EuroSkills 2016, i Göteborg den 1-3 december.

jonathan-andreas-yem-16-1060x400

Det var bråda dagar för Andreas Sjöberg, lastbilstekniker på Wist, Last & Buss i Örnsköldsvik och Jonathan Rydberg, personbilstekniker på Bilia i Nacka, innan de tävlade mot andra europeiska ungdomar på EuroSkills 2016. De vara i god form innan de testade sina kunskaper och färdigheter mot resten av Europa, så praktisk träning, teoriplugg och vila stod på schemat fram till starten den 1 december.

Bilproffs tummar och tår höll för dem under tiden vi följde dem under tävlingen. Lite av det som hände kan du se på Bilproffs Facebook-sida.

– Grattis Andreas och Jonathan! Och tack för att ni gjorde hela motorbranschen till vinnare på arbetsmarknaden! Både lastbilstekniker och personbilstekniker är ett bristyrke och en bransch som går mot strömmen på arbetsmarknaden. Bara inom de närmaste tre åren behövs det anställas 5 500 nya personer inom motorbranschen, säger Johanna Dahlqvist, branschutvecklare inom Motorbranschens Yrkesnämnd.

Tävlingsfakta

Den europeiska yrkestävlingen, EuroSkills 2016, ägde rum den 1-3 december i Svenska Mässan, Göteborg. I mästerskap ingick 35 olika yrken och samlar cirka 500 deltagare, domare och experter från 25 olika länder.

Bilproffs.se deltog med två tävlande, en i personbilsteknik och även en i lastbilsteknik, vars yrke för första gången fanns med i mästerskapet.

Inom personbilsteknik tävlas det i:

  • felsökning på motorstyrningen
  • bromsar, hjulupphängning, styrning och fyrhjulsmätning
  • reparation av en motor genom att ta isär, mäta upp och få ihop igen
  • felsökning av elsystem i chassi.

Inom lastbilsteknik tävlas det i:

  • Felsökning av elsystem i chassi
  • Kontroll av bromssystem
  • Kontroll av hjulupphängning och styrinrättning
  • Felsökning på motorstyrning
  • Kontroll av motor och växellåda

Träning inför EuroSkills

Motorbranschens yrkeslandslag var till norska Bergen 17-20 oktober 2016 och testade sin skicklighet och kunskap mot norrmännen i Norges nationella yrkestävling. Jonathan Rydberg, personbilsmekaniker, Bilia Nacka och Andreas Sjöberg, lastbilsmekaniker, Wist Last & Buss AB Örnsköldsvik, deltog för att vässa sina färdigheter, som inför sitt deltagande i EuroSkills 2016.

Kontaktperson EuroSkills

Johanna Linder (fd. Dahlqvist), projektledare EuroSkills 2016, 0730-44 71 45

Marcus-Moren-ES-14-15-167

Marcus Morén tog EM-silver
i EuroSkills 2014
samt Yrkes-VM 2015.

EuroSkills 2014

Under våren 2014 utsågs Marcus Morén, Köping, till Sveriges duktigaste unga personbilstekniker genom att delta i en praktisk yrkestävling mellan fyra ungdomar på Yrkes-SM 2014.

Marucs tävlade mot tio europeiska ungdomar från länder runt om i Europa i yrkesgrenen personbilsteknik på EuroSkills 2014. Han tog silver med 531 poäng mot 600 möjliga. Vinnaren kom från England med 532 poäng och bronsmottagaren från Portugal med 530 poäng, så alla pristagarna låg väldigt nära varandra.

Marcus kommer från Köping och jobbar på KAK Bildelar AB efter det att han gick ut FT-programmet på Ullvigymnasiet.

Euroskills 2012

EuroSkills 2012 hölls i Spa, Belgien, den 4-6 oktober, där personbilsmekanikern Tobias Persson tog brons. Först tog han dock guld på Yrkes-SM 2012 och efter EuroSkills deltog han även i Yrkes-VM 2013, där han gick hem med en hedersmedalj.

Tobias Persson, personbilmekaniker, tog brons på EuroSkills 2012

Tobias Persson, personbilmekaniker, tog brons på EuroSkills 2012.

Syftet med tävlingen

Det europeiska tävlingsevenemanget är uppbyggd enligt konceptet att se, göra och informera. De spännande yrkestävlingarna är en inspirationskälla och erbjuder en tydlig överblick av läget inom de olika kompetensområdena.

Syftet är att höja medvetenheten om hur viktigt professionell kompetens och hög kvalitet av yrkesutbildning inom Europa är. Det försöker vi att förverkliga på olika sätt, där en del är genom att delta med ungdomar i EuroSkills.

Vad är EuroSkills

WorldSkills EuropeEuroSkills är en europeisk kompetenstävling, som organiseras i en av WorldSkills Europes medlemsländer. EuroSkills är främjar yrkesgrenar, där hundratals unga professionella talanger tävlar. Talangerna är utvalda genom tävlingar, som hålls i deras egna länder. I Sverige är det tävlingen Yrkes-SM.

WorldSkills Europes medlemmar, internationella partners, myndigheter och utbildningsinstitutioner arbetar tillsammans med tävlingen för att främja yrkesutbildning och spetskompetens i Europa.

Detta partnerskap mellan studenter, statliga och privata institutioner och det civila samhällets organisationer är unikt i Europa.

Läs mer om EuroSkills medaljörer genom åren