Yrkes-SM – en yrkestävling för ungdomar

Yrkes-SM 2018 går av stapeln i Uppsala mellan den 25-27 april för att vaska fram Sveriges bästa, unga personbilsmekaniker, bilskadereparatör, fordonslackerare, lastbilsmekaniker och maskinmekaniker. Maskinmekaniker är för första gången med som ett nytt tävlingsyrke och kommer därför att vara ett ”uppvisningsyrke”.

Segrarna inom personbil, bilskada och lack blir uttagna till yrkeslandslaget och får tävla i Yrkes-VM, som hålls året efter SM:et. Yrkes-SM hålls vartannat år. 2014 års Yrkes-SM hölls på Noliamässan i Umeå, 2016 års SM ägde rum på Malmömässan och 2018 på IFU Arena i Uppsala.

Mer om – och anmälan till – Yrkes-SM 2018

Vi efterlyser dig som är duktig inom personbilsteknik, bilskadeteknik, fordonslackering och lastbilsteknik.

Är du intresserad av SM 2018 så kan du, som är duktig inom personbils- lastbils-, maskin- och bilskadeteknik samt fordonslackering redan nu anmäla dig här.

Vem kan delta i Yrkes-SM?

För att delta ska du vara högst 21 år fyllda under tävlingsåret samt vara anställd och verksam i ett företag inom yrket du ska tävla i. Företaget där du arbetar ska stödja ditt deltagande i tävlingarna.  Du måste vara fackligt ansluten till IF Metall eller Sv. Målareförbundet.

Hur anmäler jag mig?

Be din arbetsgivare att anmäla dig på bilproffs.se. Därefter testas dina kunskaper i bland annat engelska, teknik, arbetsmiljö och, inte minst, din tävlingsanda under ett uttagningsprov inför Yrkes-SM. Sammanlagt ska fyra personer inom samma yrke tävla om förstaplatsen.

Anmälan inför 2018 års tävling kan du redan nu be din arbetsgivare att göra på webbsidan Yrkes-SM 2018 i Uppsala.

Vad kostar det?

Om du blir uttagen står Motorbranschens yrkesnämnder för resor, mat och hotellkostnader. Du står själv för den tid som du måste avsätta för förberedelser, eventuell uttagningstävling och SM-dagarna.

Hur går det till?

Under våren 2018 genomförs uttagningsprov inför Yrkes-SM för:

  • bilskadeteknik
  • personbilsteknik
  • lastbilsteknik
  • fordonslackering
  • maskinteknik (uppvisningsyrke)

Mer om 2016 års uttagningsprov och resultat

Under Yrkes-SM tävlar runt 300 personer i cirka 30 olika yrken. Tävlingen hålls på en stor mässa och lockar tiotusentals besökare. Många av besökarna är högstadieelever som genom Yrkes-SM får chans att se olika yrken på nära håll, något som är bra inför deras gymnasieval. Alla som tävlar i motorbranschens yrken får en ordentlig genomgång av tävlingsupplägg och uppgifter innan tävlingen startar.

Vart kan deltagandet leda?

Är du personbilstekniker och tävlar i Yrkes-SM kan din skicklighet göra att du vinner och går vidare till EuroSkills och WorldSkills . Om du är fordonslackerare eller bilskadereparatör kan du gå vidare till WorldSkills. MYN jobbar även för att både lastbils- och maskintekniker ska få tävla i EuroSkills, där lastbilstekniker för första gången var ett uppvisningsyrke hösten 2016. I och med att maskinteknik kommer att vara ett uppvisningsyrke under kommande SM, så arbetar vi även för att det yrket kommer att finnas med i tävlingar i framöver.

Kontaktperson

Johanna Dahlqvist, projektledare Yrkes-SM, 0730-44 71 45

Mer om …