Yrkes-SM – en yrkestävling för ungdomar

Yrkes-SM 2018 går av stapeln i Uppsala mellan den 25-27 april för att vaska fram Sveriges bästa, unga personbilsmekaniker, bilskadereparatör, fordonslackerare och lastbilsmekaniker. Nytt för 2018 är maskinmekaniker, som kommer att vara ett ”uppvisningsyrke”.

Segrarna i de tre första yrkena blir uttagna till yrkeslandslaget och får tävla i Yrkes-VM, som hålls året efter SM:et. Yrkes-SM hålls vartannat år. 2014 års Yrkes-SM hölls på Noliamässan i Umeå och 2016 års SM ägde rum på Malmömässan.

Mer om Yrkes-SM 2016

 

Vi efterlyser dig som är duktig inom personbilsteknik, bilskadeteknik, fordonslackering och lastbilsteknik.

Under hösten 2017 kommer vi att efterlysa dig som är duktig inom personbilsteknik, bilskadeteknik, fordonslackering eller lastbilsteknik.

Vem kan delta i Yrkes-SM?

För att delta ska du vara högst 21 år fyllda under tävlingsåret samt vara anställd och verksam i ett företag inom yrket du ska tävla i. Företaget där du arbetar ska stödja ditt deltagande i tävlingarna.  Du måste vara fackligt ansluten till IF Metall eller Sv. Målareförbundet.

Hur anmäler jag mig?

Be din arbetsgivare att anmäla dig på bilproffs.se. Därefter testas dina kunskaper i bland annat engelska, teknik, arbetsmiljö och, inte minst, din tävlingsanda under ett uttagningsprov inför Yrkes-SM. Sammanlagt ska fyra personer inom samma yrke tävla om förstaplatsen. Anmälan för 2018 års tävling kommer att öppnas under hösten 2017.

Vad kostar det?

Om du blir uttagen står Motorbranschens yrkesnämnder för resor och hotellkostnader. Du står själv för den tid som du måste avsätta för förberedelser, eventuell uttagningstävling och SM-dagarna.

Hur går det till?

Under våren 2018 genomförs uttagningsprov inför Yrkes-SM för:

  • bilskadeteknik
  • personbilsteknik
  • lastbilsteknik
  • fordonslackering
  • maskinteknik (uppvisningsyrke)

Mer om 2016 års uttagningsprov och resultat

Under Yrkes-SM tävlar runt 300 personer i cirka 30 olika yrken. Tävlingen hålls på en stor mässa och lockar tiotusentals besökare. Många av besökarna är högstadieelever som genom Yrkes-SM får chans att se olika yrken på nära håll, något som är bra inför deras gymnasieval. Alla som tävlar i motorbranschens yrken får en ordentlig genomgång av tävlingsupplägg och uppgifter innan tävlingen startar.

Vart kan deltagandet leda?

Är du personbilstekniker och tävlar i Yrkes-SM kan din skicklighet göra att du vinner och går vidare till EuroSkills och WorldSkills . Om du är fordonslackerare eller bilskadereparatör kan du gå vidare till WorldSkills. MYN jobbar även för att lastbilstekniker ska få tävla i EuroSkills, där det för första gången var ett uppvisningsyrke hösten 2016. I och med att maskinteknik kommer att vara ett uppvisningsyrke under kommande SM, så arbetar vi även för att det yrket kommer att finnas med i tävlingar i framöver.

Kontaktperson

Johanna Dahlqvist, projektledare Yrkes-SM, 0730-44 71 45

Mer om …