Bilproffs söker nu dig som vill tävla inom något av motorbranschens fem yrken, som finns med i Yrkes-SM den 25-27 april 2018. De vi söker är fyra bilmekaniker, fyra bilskadereparatörer, fyra maskinmekaniker, fyra lackerare och fyra lastbilsmekaniker. Du ska ha gått ut fordons- och transportprogrammet och jobba på ett företag med någon av inriktningarna ovan.

Yrkes-SM hålls vartannat år. 2016 års SM ägde rum på Malmömässan och 2018 hålls den på IFU Arena och i Uppsala.

Mer om – och anmälan till – Yrkes-SM 2018

Vi efterlyser dig som är duktig inom personbilsteknik, bilskadeteknik, fordonslackering och lastbilsteknik.

Är du intresserad av SM 2018 så kan du, som är duktig inom personbils-, lastbils-, maskin- och bilskadeteknik samt fordonslackering redan nu anmäla dig här.

Vem kan delta i Yrkes-SM?

Det är antingen du själv eller din arbetsgivare som anmäler dig. Det är dock en förutsättning att din arbetsgivare sluter upp bakom din anmälan för att kunna ge dig rätt förutsättningar. Anmälan görs på bilproffs.se.
Ett krav för att få delta i Yrkes-SM är att du gått ut skolan, fyller max 21 år 2018, att du är med i facket, IF Metall eller Svenska Målareförbundet, och att företaget har kollektivavtal.

Hur anmäler jag mig?

Prata med din arbetsgivare om ditt intresse för att delta. När du gjort din anmälan testas dina kunskaper i bland annat engelska, teknik, arbetsmiljö och, inte minst, din tävlingsanda under ett eventuellt uttagningsprov inför Yrkes-SM. Sammanlagt ska fyra personer inom samma yrke tävla om förstaplatsen.

Anmälan inför 2018 års tävling kan du redan nu be din arbetsgivare att göra på webbsidan Yrkes-SM 2018 i Uppsala.

Vad kostar det?

För resor och hotell svarar Motorbranschens yrkesnämnder. Tiden du avsätter för förberedelser, uttagningstävling, samt själva tävlingsdagarna står du själv för.

Hur går det till?

När du anmält ditt intresse kommer du att få en anmälningsbekräftelse. Vid ett senare tillfälle testar vi dina grundkunskaper i bland annat engelska, teknik, miljö samt, inte minst, så kollar vi din tävlingsanda innan vi slutligen utser de tävlande till Yrkes-SM. Uttagningstävling kan bli aktuellt inför Yrkes-SM.

De tävlande som är individuellt bäst under Yrkes- SM kommer, förutom att ta medalj i SM, ha chansen att få representera det svenska Yrkeslandslaget vid nästa Yrkes-EM 2018 och/eller Yrkes-VM 2019. Alla tävlande kommer under tävlingsdagarna bli väl omhändertagna av branschens representanter.

Under Yrkes-SM tävlar runt 300 personer i cirka 50 olika yrken. Tävlingen hålls på en stor mässa och lockar tiotusentals besökare. Många av besökarna är högstadieelever som genom Yrkes-SM får chans att se olika yrken på nära håll, något som är bra inför deras gymnasieval. Alla som tävlar i motorbranschens yrken får en ordentlig genomgång av tävlingsupplägg och uppgifter innan tävlingen startar.

Vart kan deltagandet leda?

Är du personbils-, lastbils- och maskinmekaniker som tävlar i Yrkes-SM, så kan din skicklighet göra att du vinner och går vidare till EuroSkills. Om du är fordonslackerare, bilskadereparatör eller personbilsmekaniker kan du gå vidare till WorldSkills.

Kontaktperson

Johanna Linder (fd Dahlqvist), projektledare Yrkes-SM, 0730-44 71 45

Mer om …