2018-10-01

Våra Sverigemästare inom motorbranschen nådde inte hela vägen fram till medalj, trots hårt kämpande i yrkestävlingen Euroskills 2018, som avgjordes den 29 september. Våra tävlande är oavsett vinnare, i Sverige och på arbetsmarknaden.

Ante Olofsson, lastbilsteknik, Mathias Röstberg, maskinteknik och Alexander Olofsson, personbilsteknik är nöjda med sina insatser i Yrkes-EM 2018.

– Ante, Alexander och Mathias har kämpat dessa tre tävlingsdagar och gjort ett kanonjobb! Det har varit spännande att på plats fått följa de tävlande under dessa intensiva dagar och se deras engagemang och kunskap. De är fantastiska ambassadörer för att få fler ungdomar att bli intresserade av vår bransch, säger Johanna Linder, tävlingsledare för Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) och branschutvecklare på Transportföretagen.

Det finns mycket goda sysselsättningsmöjligheter inom motorbranschen och det behövs fler sökande till fordons- och transportprogrammen.

– Den rådande arbetsmarknaden ger jobb till alla som avslutar sina studier på den fordonstekniska utbildningen på gymnasiet. Våra Sverigemästare är vinnare både på hemmaplan och på arbetsmarknaden. Yrkestävlingar är ett bra sätt att uppmuntra befintliga och kommande elever att våga satsa på motorbranschen som yrkesinriktning, avslutar Johanna Linder.

Placering för MYN:s tävlande i Euroskills 2018

Lastbilsteknik: Ante Olofsson, Offerdal – plats 7
Personbilsteknik: Alexander Olofsson, Örnsköldsvik – plats 7 och en Medallion of Excellence, som indikerar höga poäng.
Maskinteknik: Mathias Röstberg, Östersund – plats 10.

Fakta

  • Yrkes-EM, Euroskills, 2018 pågick 26–28 september i Budapest, Ungern. Syftet med Euroskills är att lyfta yrkesutbildningar och fortsätta kompetensutveckla yrkena. Läs mer om Euroskills här http://www.euroskills2018.com/
  • Prisutdelningen skedde den 29 september.
  • 500 ungdomar från 28 europeiska länder i tävlade inom 40 olika yrken.
  • Antalet besökare var 100 000 på tre dagar, jämfört med 75 000 2016.

För mer information, kontakta Shashika Sellgren, kommunikatör på Transportföretagen, på shashika.sellgren@transportforetagen.se eller 072-214 82 89.