Certifikat och yrkesdiplom för din tonåring

Certifikat och yrkesdiplom är ett bevis på att din tonåring har nått de mål som branschen ställer på elever som gått fordons- och transportprogrammet och utbildat sig till bilmekaniker, bilskadereparatör, fordonslackerare, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker eller reservdelsspecialist.

Certifikat och yrkesdiplom samt yrkesdiplomkort

Certifikat, yrkesdiplom och yrkesdiplomkort är till för den som har en godkänd utbildning inom motorbranschens fordonstekniska grenar.

Godkända betyg och slutprov

För att få ett certifikat ska din tonåring ha skrivit och fått godkänt på branschens årliga slutprov. Hen ska ha godkänt i sina karaktärsämnen (ämnena som ingår i den valda yrkesgrenen) och i kärnämnena Svenska 1 eller Svenska som andra språk, Matematik 1a och Engelska 5.

Gäller i hela EU

Certifikatet följer sedan med genom hela yrkeslivet och visar personliga data, utbildning, anställningar, praktik och vidareutbildningar. Det gäller i hela EU och på flera andra håll i världen. I många länder får man inte arbeta inom motorbranschen utan certifikat.

Yrkesdiplom

Den som har ett certifikat kan efter tre års yrkeserfarenhet få branschens diplom. Med diplomet följer ett yrkesbeviskort, som värdehandling.

Certifikat och yrkesdiplom

Både certifikat och yrkesdiplom kan med fördel läggas i CV:t.