Skolforum är en kunskapshöjande mötesplats för yrkeslärare inom fordons- och transportprogrammet och arrangeras av MYN/LYN. Under två fantastiska och inspirerande dagar i slutet av september spreds det kunskap om ny teknik och utveckling av gymnasieskolan. Samtidigt skapades det även nätverk under raster, gruppdiskussioner och mingel.

Nya Skolforum 2017

Professorn i nanoteknologi, Maria Strømme, föreläste om ”Så revolutionerar nanoteknologin vårt samhälle, vår industri och våra liv.” Maria blev av SWEA International, Inc. utsedd till Årets Svenska Kvinna 2016

I slutet av september samlade vi yrkeslärare, föreläsare samt utställare från motorbranschen för en två dagars konferens vid Motorbranschens yrkesnämnders Nya Skolforum 2017.

Dagarna, vars syfte var att inspirera, kompetensutveckla och skapa dialog, inleddes efter lunchen med en inspirationsföreläsning av Maria Strömme, Professor i Nanoteknologi vid Uppsala Universitet, som pratade om Så revolutionerar nanoteknologin vårt samhälle, vår industri och våra liv.
Här kan du se Maria Strömmes föreläsning

Yrkesutbildning ett smart val! Pontus Slättman från Worldskills Sweden berättade om deras arbete med att locka ungdomar till yrkesutbildningar samt beskrev närmare om deras tävlingsverksamhet. Pontus Slättmans presentation

Bilproffs utlyste i samma veva en tävling till samtliga yrkeslärare. Tävlingen innebär att locka tidigare – och naturligtvis duktiga – elever att tävla vid Yrkes-SM 2018. Vinsten är en gratis resa med nästa års Skolforum 2018. Mer om tävlingen hittar du här.

Teslas resa och ambitioner presenterades av Andrew Brathwaite, där vi fick veta mer om hur Tesla tänker och agerar.

Efter middagen samlades alla i konferenslokalen för att mingla och byta erfarenheter. Sorlet steg snabbt och de sista att lämna lokalen hade fortsatt massor att prata om, medan en del av oss var trötta och gick direkt till sängs för att komma pigga till morgondagen.

Inspirationsföreläsningar och minimässa

Andra dagen startade direkt med att alla fick gå med sin grupp till sitt respektive pass. Alla grupper hade tre inspirationsföreläsningar samt en minimässa med tretton utställare. Här kan du se alla grupperna, programmen och en karta över minimässan.

Vissa av programpassen var gemensamma för alla. Ett av dem handlade om Motorbranschcollege (MBC), där Jonas Hehrne och yrkeslärare från Tullängsskolan berättade om vad MBC är samt resan till att bli en MBC certifierad skola. Ett annat pass handlade om kundbemötande där fick alla träffa Anki Norman, som gav många exempel på hur viktigt det är att tänka på attityder till kunden i många olika sammanhang.

Övriga föreläsare, som hade sina respektive yrkesgrenar var:

 • Jan Olvenmo, MRF – presentation
 • Joar Turesson, Scania Sverige – presentation
 • Peter Bäck och Rikard Stenman, Swecon Anläggningsmaskiner AB – presentation
 • Per Gustafsson och Patrik Strandquist, Volkswagen Group Sverige AB – presentation

Konferensen summerades med följande ord:

”Inspirerande, nya kunskaper och insikter samt nätverkande med nya kontakter”

Grattis till fri kryssning på Viking Line!

Grattis Jimmie Holmgren, Lindeskolan, Jonny Madenvik, Uddevalla Vuxenutbildning och Stefan Nylund, Realgymnasiet Lund, som lottades ut som vinnare av en fri kryssning för två-fyra personer på någon av Viking Lines kryssningar mellan Stockholm – Åland – Helsingfors/Åbo. De lottades ut genom att de svarade på enkäten om Nya Skolforum 2017.

Tack!

– Tack! säger fr.v. Caj Luoma, Johanna Dahlqvist, Jonas Hehrne, Anette Norinder och Rose-Marie Olsson.

Vi på Bilproffs vill tacka alla deltagare som bidrog till att konferensen blev så lyckad!

 

 

Arrangemang Nya Skolforum 2017

Våra generella tider

28/9
Kl. 11.00 – Incheckning i terminalen
Kl. 11.45 ca – Ombordstigning på Gabriella
Kl. 12.00 – Lunch
Kl. 15.30 – Ombordstigning på Cinderella
Kl. 18.00 – Båten avgår och vi intar middagen.
Kl. 20.00 ca – Mingel på konferensavdelningen direkt efter middagen

29/9
Kl. 07.30-09.00 – Frukost
Kl. 12.45-13.00 – Gemensam avslutning
Kl. 13.00 – Lunch
Kl. 15.15 – Båten åter i Stockholm

Kostnad

Till årets event hade vi kryddat med extra mycket innehåll:
Seminarier, workshops, boende, två lunchbufféer inklusive dryck, trerättersmiddag inklusive dryck, sjöfrukost, kaffe, frukt och fika dubbelt upp. Till och med ett extra fartyg, Viking Gabriella, där vi startade med lunch och föreläsning, för att sedan gå över till Viking Cinderella. Där fortsatte vi resan med fler föreläsningar. Vi återkom sedan till Stockholm på eftermiddagen dagen där på.
Allt detta var till 2015 års pris:

 • Dubbelhytt kategori B: 2.300 kr/person – utan fönster
 • Dubbelhytt kategori A: 2.800 kr/person – med fönster
 • Enkelhytt kategori B: 3.300 kr/person – utan fönster
 • Enkelhytt kategori A: 3.800 kr/person – med fönster

Anmälan

Sista anmälningsdag var i mitten av augusti och konferensen var då fullbokad.

OBS! Det var ett begränsat antal platser med följande maximala antalet deltagare inom resp. yrkesgrupp:

 • Bilskada – 30 st
 • Lack – 20 st
 • Lastbil/Maskin – 30 st
 • Personbil – 150 st

Fakta om Skolforum

Skolforum arrangeras av MYN/LYN och ger yrkeslärare från fordons- och transportprogrammet en exklusiv möjlighet att träffa kollegor från svenska skolor samt representanter för näringsliv, leverantörer och branschfolk.

Konferensen bjuder på ett späckat seminarieprogram. Här får du lyssna till det senaste inom teknik, samarbete skola – näringsliv och pedagogik samt ställa frågor om utbildning och rekrytering.