2017-09-04

Det är en stor dag idag, Motorbranschens Yrkesnämnd har certifierat Jämtlands Gymnasium Fyrvalla till att bli Motorbranschcollege – det första i Sverige.

Elever, rektor, lärare, politiker och bransch samlades idag tillsammans med Motorbranschens Yrkesnämnd till ceremoni för certifiering av Fyrvallagymnasiet som nu kan kalla sig Motorbranschcollege. Fyrvalla är först ut i landet med den prestigefulla utmärkelsen som innebär att skolans fordons- och transporttekniska utbildningar uppnår hög kvalitet som motsvarar branschens behov.

– Det är fantastiskt att vara i mål, nu har vi ett Motorbranschcollege. Vi är många som har jobbat för att nå fram. Vår förhoppning är att Motorbranschcollege får fler ungdomar att intressera sig för att gå utbildningen och det innebär även att företagen får den kompetens de behöver, säger Caj Luoma, chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Om två veckor certifieras ytterligare två skolor till att bli Motorbranschcollege, Edströmska Gymnasiet i Västerås och Tullängsgymnasiet i Örebro, men Fyrvalla var först ut.

Motorbranschen har ett mycket stort rekryteringsbehov. Anton Waara, ordförande i Jämtlands Gymnasieförbund berättade under ceremonin att i princip alla som har gått fordons- och transportprogrammet får jobb efter studenten. 

– Kompetensförsörjningsfrågan är ett långsiktigt arbete. Vi finns tillgängliga för dialog om hur vi fortsatt utvecklar branschens utbildningar för det lokala näringslivet, säger Lina Skoglund, Arbetslivsenheten, IF Metall.

Mer information/kontaktperson:
Jonas Hehrne, projektledare för Motorbranschcollege Tel: 08-762 71 42, jonas.hehrne@transportforetagen.se