2017-05-12

Under vecka 19 har för tredje året, yrkesprovet för fordonslackerare genomförts på Lugnet gymnasiet i Falun. Provet, som arrangeras av Lackerarnas Yrkesnämnd, är initierat för att tydliggöra branschkrav och standarder – och därigenom öka anställningsbarheten och hantverksskickligheten bland lackerare. 

Björn Wilhelmsson, lärare Lugnetgymnasiet och Anette Norinder, branschutvecklare LYN, arrangerade Yrkesprovet.

Gymnasieminister Anna Ekström besökte under onsdagen yrkesprovet och fick möjlighet att på plats se vad som krävs av en modern fordonslackerare inom en expanderande sektor. Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov och man räknar med att det inom en treårsperiod finns ett rekryteringsbehov på 5 800 personer. Praktiska yrkesprov är ett verktyg för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Gymnasieministern fick även tillfälle för ett samtal med Olle Karlsson, fordonslackerare  som tränar inför yrkes-VM i Abu Dhabi i höst.

–  Att gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström besöker yrkesprovet ger oss möjlighet att informera regeringen om branschens behov inom kompetensförsörjningsområdet. Vår uppfattning är att regeringen delar vår bild när det gäller att använda praktiska yrkesprov som ett verktyg för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma, chef för Utbildning och Arbetsmarknad på Transportföretagen.

Domarna bedömer lackeringsresultaten.

Bäst resultat på yrkesprovet hade Henrik Isberg, Leksands gymnasium. Henrik hade ett mycket imponerande resultat med höga poäng både på de praktiska momenten och det teoretiska provet. Ett stort grattis till Henrik!

Deltagarnas resultat på yrkesprovet kan du se här.