2017-06-30

Olle Karlsson, Yrkes-SM vinnare i fordonslackering 2016, genomförde under flera dagar ett ”träningsmaraton” för att vara väl förberedd inför Yrkes-VM i Abu Dhabi den 14–19 oktober 2017. Dagarna handlade om allt från spackling och färgbrytning till färglära och 3-skiktsmålning. Frida Gustafsson, Olles coach och silvervinnare i fordonslackering i Yrkes-VM 2015, gav honom goda råd och tips under träningsdagarna.

Olle Karlssons träningsmaraton började med färgbrytning en hel helg hos Olofsson bil i Haninge. Första dagen fick han till uppgift, av sin coach Frida Gustafsson, att träna på brytning av en färg. Dagen därpå fick han två nya färger, som han skulle efterlikna. Färgbrytning är den uppgift Olle själv har önskat att få nöta mer på och dag två fick han sin revansch.

– Äntligen börjar det släppa med färgbrytningen och gå som jag vill, men jag är inte helt nöjd än utan vill fortsätta öva, säger Olle Karlsson.

Självklart finns det tidsbegränsningar i alla övningar som genomförs, då det är en viktig parameter i yrkestävlingar generellt.

Färg på skadad bildörr

Förutom färgbrytning, så tränades Olle även på att återställa färgen på en lös bildörr, som med hjälp av hans färdigheter skulle se ut som ny. Han spacklade och grundade dörren för att sen måla ut- och insida i olika färger. När uppgifterna var avklarade fick han bedöma sina prestationer tillsammans med sin tränare. Därefter målade han om utsidan av dörren för att träna med materialet, som han inte är så van vid.

– Vi hann även med maskering och bedömning av maskeringen på både en bil och en lös dörr, allt för att tempot i hans maskeringsteknik ska kunna ökas upp. Vi har, som i tidigare träningstillfällen, även diskuterat material, uppgifter och taktik. Vi är båda taggade att nöta vidare, så träning går framåt! konstaterar Frida Gustafsson.

Färglära och 3-skiktskurs

Efter helgens träning på Olofssons Bil, så bar det av till Göteborg och Glasurits träningscenter. Där tränade Olle färglära samt gick en 3-skiktskurs, tillsammans med alla Nordens tävlande och tränare. Detta för att gemensamt vänja sig vid Glasurits färger, då de kommer att sponsra Yrkes-VM med material för fordonslackerare.

– Vissa av dagens färger på bilarna kräver en speciell teknik för att uppnå just den rätta färgen, till exempel Candy red. Den färgen behöver ibland en silvrig eller rosa bottenfärg, för att sedan målas ytterligare ett antal lager med en mer transparent röd färg. Det görs för att få exakt rätt färg i slutändan, förklarar Frida Gustafsson.

Dagarna gick fort med en bra mix av teori och praktik. Nu har både Olle och Frida fått med sig mer erfarenhet i bagaget inför Yrkes-VM i Abu Dhabi den 14–19 oktober 2017.

Experterna passade även på att diskutera om Yrkes-VM samt tidigare tävlingar.

– Väldigt nyttigt och trevligt att ha en kurs tillsammans med våra grannländer. Det har gett oss alla kunskap om hur det fungerar i våra respektive länder och vad det satsas på – utan att känna att det blir en kylig ”rivalstämning”. Tvärtom – må den bäste vinna! avslutar Frida Gustafsson Olles träningsmaraton med.