2018-01-15

Är du motorbranschens nya stjärna? Nu söker Bilproffs dig som vill tävla i Yrkes-SM i Uppsala den 25-27 april i någon av grenarna: bilmekaniker, bilskadereparatör, maskinmekaniker, lackerare eller lastbilsmekaniker.

Yrkes-SM som arrangeras vartannat år samlar ungdomar i ca 50 olika yrken. Tävlingen syftar till att lyfta fram yrkesutbildningarna och till att få fler ungdomar att bli intresserade av bland annat motorbranschens yrken. Flera av de vinnande ungdomarna kan sedan gå vidare till Yrkes-EM och Yrkes-VM.

– Att tävla i Yrkes-SM ger förutom prov på yrkesskicklighet även möjlighet till ett stort nätverk av kontakter inom branschens yrken, säger Johanna Linder, branschutvecklare på Transportföretagen och ansvarig projektledare för Bilproffs satsning på Yrkes-SM 2018.

– Vi ser de tävlande ungdomarna som ambassadörer för motorbranschen. Som ambassadörer fyller de en viktig uppgift med att sprida information om och inspirera fler ungdomar till branschens spännande yrken. Bristen på mekaniker är stor och därför fyller yrkestävlingarna en mycket viktig roll, avslutar Johanna Linder.

Kraven för att få delta i Yrkes-SM är att den sökande ska:

  • ha gått ut gymnasiets fordonsprogram
  • fylla max 21 år 2018
  • vara med i facket IF Metall eller Svenska Målareförbundet
  • vara anställd hos ett företag som har kollektivavtal.

Mer information hittar du på bilproffs.se/yrkes-sm/ och anmälan gör du på bilproffs.se/yrkes-sm-2018/

Kontaktpersoner

För pressfrågor: Ebba Fredin, pressansvarig, Transportföretagen, 0730–44 71 20 eller ebba.fredin@transportforetagen.se

För övrig information: Johanna Linder, branschutvecklare, Transportföretagen, 08–762 71 45 eller johanna.linder@transportforetagen.se

FAKTA

Motorbranschens yrkesnämnder, Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) och Lackerarnas Yrkesnämnd (LYN), är samarbetsorgan i yrkesutbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund (ett förbund inom Transportföretagen) och IF Metall respektive Svenska Målareförbundet.

Verksamheten bedrivs under varumärket Bilproffs.se.