2017-04-13

Svetsning, svetsning och åter svetsning bestod Elias Karlssons träningshelg i bilskadeteknik av. Han håller nämligen på att tränar inför tävlingen i bilskadeteknik vid Yrkes-VM i Abu Dhabi oktober 2017.

Elias Karlsson var duktigast i Sverige under Yrkes-SM 2016 och ska därför delta i den kommande världsomspännande tävlingen Yrkes-VM. Inför den tävlingen krävs mycket träning för att hålla sig bland eliten. Elias har därför haft en hel träningshelg i BOJO Utbildningars lokaler i Mjölby, där svetsning var denna helgs övningsmoment. Den som håller i hans träning är Mattias Roth, bilskadeexpert och yrkeslärare inom området.

Träningsdagar i svetsning

Första träningsdagen började redan vid 9-tiden på morgonen då Elias fick träffa Peter Paulsson, som är svetslärare hos BOJO. Peter startade med att gå igenom svetsmaskinens olika funktioner och framförallt grunderna i hur den används. En viktig del i svetsarbetet är till exempel att använda hjälmen, som har viktiga funktioner att fylla under arbetets gång.

Efter genomgången av svetsmaskinen, och vad som är viktigt att tänka på, testade Elias ett par olika svetsuppgifter. Allt för att bli vän med svetsen och hitta en bra grund att utgå ifrån i kommande tävlingsuppgifter.

Elias Karlsson övar svetsning inför Yrkes-VM 2017 i Abu Dhabi.

Elias Karlsson övar svetsning inom bilskadeteknik inför Yrkes-VM 2017 i Abu Dhabi.

– För Elias var det ganska lätt att hitta rätt i början, så efter det fyllde vi på med andra funktioner, som är bra att kunna. Han lärde sig fort, så det blir nog bra det här, ger Peter Paulsson i omdöme av Elias svetsningsövningar.

Andra dagen var det dags för nästa utmaningar: att kunna svetsa lite längre och sammanhållande, samt punktsvetsa. Det visade sig inte vara lika lätt, så på detta behöver det läggas lite mera fokus i träningen, vilket är inskrivet i träningsplanen.

Innan Elias fick styra bilen hemåt mot Varberg, så kom de överens om att han ska fortsätta öva på de delar i svetsningen, som var lite mer komplicerade. Ett tydligt mål sattes upp och kommer att följas av Mattias under träningens gång. Målet innebära bland annat en timmes övning varje tisdag och torsdag fram tills nästa träningshelg, som är planerad i maj.

Även fysiken är viktig

Det är faktiskt inte bara yrket, som måste tränas, utan även fysiken. Den måste verkligen vara god för att orka utföra ett arbete under längre tid och dessutom tävla under press. Därför har Elias även fått till uppgift att motionera ett par gånger i veckan för att ”få upp flåset”.

Det var en bra och lärorik träningshelg och både Elias och Mattias ser framemot nästa träningspass.