Är du intresserad av teknik, elektronik och IT?
Fordons- och transportprogrammet är en utbildning som leder till yrken som behövs på arbetsmarknaden. Det gör att det finns stora chanser till jobb direkt efter studenten.

Under din gymnasieutbildning varvar du teori och praktik, både i skolan och ute i arbetslivet på ett företag. Du kan lätt välja till kurser som gör att du får grundläggande högskolebehörighet om du vill plugga vidare efter gymnasiet.

På fordons- och transportprogrammet läser alla ett första gemensamt år, därefter väljer du inriktning till år 2. Inriktningarna som leder till motorbranschens yrken är:

Personbilsteknik

Lär dig reparera och serva lättare fordon. Passar dig som är tekniskt lagd och tycker att det verkar intressant att arbeta med datorer och elektronik.
Yrkesutgång: Personbilsmekaniker.

Lastbil- och mobila maskiner

Lär dig reparera och serva tunga fordon. Passar dig som gillar det stora formatet och är intresserad av teknik, datorer och elektronik.
Yrkesutgångar: Lastbils– eller maskinmekaniker.

Karosseri- och lackering

Lär dig laga skadade fordon och att lacka dem. Passar dig som har känsla för färg och form.
Yrkesutgångar: Bilskadereparatör eller fordonslackerare.

Godshantering

Välj rätt kurser och lär dig om lagerhantering och hur det är att arbeta med reservdelar. Passar dig som har ordnings- och sifferminne.
Yrkesutgång: Reservdelsspecialist.

Lärlingsutbildning

På fordons- och transportprogrammet kan du utbilda dig upp till hälften av skoltiden på en eller flera arbetsplatser med hjälp av en handledare. Möjligheten till sådan lärlingsutbildning varierar över landet, kolla med din studie- och yrkesvägledare eller kontakta den gymnasieskola som du är intresserad av för att höra vad de kan erbjuda dig.

Mer om fordons- och transportprogrammet

Mer om fordons- och transportprogrammet hittar du som sökande på Sökande till gymnasiet. Vill du veta var det finns fordonstekniska utbildare på olika orter i landet, så hittar du dem på  Hitta skolor.

Går du redan på FT-programmet hittar du mer information om branschen och dina möjligheter på Elev vid FT.

Vill du se lite olika filmer om yrkena och branschen, så hittar du dem på: Filmer om motorbranschen.